Dostępność i bezpieczeństwo produktów HiPP w sytuacji zagrożenia wirusem SARS-COV-2

Firma HiPP, dbając o bezpieczeństwo swoich konsumentów, szczególnie tych najmłodszych, stale monitoruje obecną sytuację epidemiologiczną w Polsce i dostosowuje swoje działania do aktualnych przepisów związanych z COVID-19. W 2020 roku, podczas ogłoszenia stanu epidemii koronawirusa, wprowadzono liczne restrykcje, takie jak obowiązek noszenia maseczek, dystans społeczny oraz ograniczenia zgromadzeń, aby pomóc w ograniczeniu rozprzestrzeniania się choroby COVID-19.

Dziś sytuacja jest bardziej stabilna, jednak nadal zachęca się do przestrzegania profilaktyki COVID-19 – w tym regularnego mycia rąk i unikania kontaktu z osobami chorymi1.

Informacje na temat aktualnej sytuacji epidemiologicznej w Polsce można znaleźć m.in. na stronie: https://www.gov.pl/web/koronawirus/wykaz-zarazen-koronawirusem-sars-cov-2.

Produkty HiPP – jakość i bezpieczeństwo niezależnie od sytuacji epidemiologicznej w Polsce

Zarówno w czasie epidemii koronawirusa w Polsce, jak i teraz, HiPP zawsze gwarantuje bezpieczeństwo swoich produktów, takich jak mleko dla niemowląt, słoiczki HiPP czy kosmetyki HiPP Babysanft. Wszystkie produkty HiPP, zarówno żywność, jak i kosmetyki dla niemowląt i dzieci podlegają bowiem rygorystycznym kontrolom jakości na każdym etapie produkcji. Kontrola bezpieczeństwa żywności i dbałość o higienę są dla nas priorytetem, niezależnie od zmieniającego się statusu COVID-19 w Polsce. Każdy z naszych produktów, spełnia najwyższe standardy bezpieczeństwa, nawet w zmiennej sytuacji epidemiologicznej.

Bez względu na obecną w Polsce i aktualne zachorowania na COVID-19, dokładamy wszelkich starań, aby produkty HiPP były zawsze dostępne i bezpieczne dla wszystkich konsumentów.

Bezpieczeństwo konsumentów i pracowników to nasz priorytet

Jesteśmy świadomi, że szybkie rozprzestrzenianie się koronawirusa w skali globalnej powoduje wielką niepewność wśród rodziców i konsumentów. Chcemy Państwa zapewnić, że dla firmy HiPP ochrona wszystkich konsumentów, szczególnie tych najmłodszych, oraz dbałość o własnych pracowników zawsze jest priorytetem.


Mając na uwadze tę odpowiedzialność, nieustannie śledzimy wszystkie nowe informacje jakie pojawiają się w związku z koronawirusem. Będziemy niezwłocznie informować o wszystkich nowych doniesieniach, które mogą w jakikolwiek sposób dotyczyć produktów HiPP.

Czy produkty HiPP są bezpieczne? Bezpieczeństwo żywności dla dzieci w dobie zachorowań na COVID-19

Tak, produkty HiPP są bezpieczne.

Nasze jedzenie dla niemowląt i małych dzieci, w tym mleko i słoiczki HiPP, spełnia najbardziej restrykcyjne wymogi higieniczne. Jesteśmy im w stanie sprostać dzięki zastosowaniu serii odpowiednich działań na etapie produkcji.

Kontrola jakości i bezpieczeństwa żywności w obliczu COVID-19

W HiPP dbamy o bezpieczeństwo naszych najmłodszych konsumentów, stosując rygorystyczne procedury kontroli jakości, które wykraczają poza unijne standardy dla produktów ekologicznych. Mleko HiPP, słoiczki HiPP, kosmetyki HiPP – wszystkie oferowane przez nas produkty dla dzieci – są dokładnie testowane, aby zapewnić ich bezpieczeństwo nawet w obecnej sytuacji epidemiologicznej związanej z pandemią COVID-19.

Każdy etap produkcji obejmuje ponad 260 kontroli, w tym badania surowców pod kątem ponad 1200 potencjalnych zanieczyszczeń. Dbamy o to, by wszystkie składniki, których używamy do produkcji żywności dla niemowląt i dzieci, były bezpieczne i najwyższej jakości. Gwarantują to nasze standardy HiPP BIO. W laboratorium, jednym z najnowocześniejszych w Europie, stosujemy technologie pozwalające wykryć nawet najmniejsze zanieczyszczenia.

W odpowiedzi na zagrożenie związane z wirusem SARS-CoV-2, wdrożyliśmy dodatkowe środki higieny – regularne mycie rąk, częste dezynfekcje i przestrzeganie zaleceń WHO1, aby nasze produkty, jak m.in. dania HiPP, były wolne od ryzyka zakażenia COVID-19.

Niezależnie od statusu COVID-19 oraz sytuacji epidemiologicznej w Polsce, zapewniamy, że nasze produkty HiPP są bezpieczne, dostępne i spełniają najwyższe wymagania rodziców, którzy oczekują jakości i bezpieczeństwa żywności dla swoich dzieci.

Dowiedz się więcej na temat jakości produktów HiPP.

Czy koronawirusy mogą przenosić się przez żywność?

Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), nie ma powodów do obaw, że koronawirus może przenosić się przez np. żywność dla niemowląt i inne produkty23. Zarówno EFSA, jak i FDA potwierdzają, że nie istnieją dowody na transmisję SARS-CoV-2 przez jedzenie lub opakowania żywności. Wirus przenosi się głównie drogą kropelkową, czyli przez bezpośredni kontakt z zarażoną osobą, a nie przez żywność​.

3  https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/covid-19-update-usda-fda-underscore-current-epidemiologic-and-scientific-information-indicating-no

Bezpieczne opakowania mleka i słoiczków dla niemowląt HiPP. Czy wirus może utrzymywać się na opakowaniach i innych powierzchniach?

Generalnie rzecz biorąc, powierzchnie suche nie są sprzyjającym środowiskiem dla koronawirusów. Uważa się, że przenoszenie wirusa przez tak zwane powierzchnie „nieożywione” jest bardzo mało prawdopodobne. Chociaż wirus może przetrwać na różnych powierzchniach przez pewien czas, ryzyko zakażenia poprzez kontakt z nimi jest bardzo niskie. Dotyczy to możliwych zakażeń poprzez importowane towary lub przesyłki pocztowe.

W przypadku produktów dla niemowląt, takich jak mleko HiPP czy słoiczki HiPP, stosowanie ogólnych zasad higieny, takich jak mycie rąk przed przygotowaniem posiłków, jeszcze bardziej minimalizuje to niewielkie ryzyko. Importowane towary, w tym produkty spożywcze dla dzieci, pozostają bezpieczne, co potwierdzają również badania dotyczące transmisji koronawirusa przez powierzchnie nieożywione.

Źródła:

O tym, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, ESFA (European Food Safety Authority) zaprzecza istnieniu dowodów na to, że wirus może się przenosić przez żywność czytamy w artykule: Coronavirus: no evidence that food is a source or transmission route

Potwierdza to także CDC, czyli U.S Centers For Disease Control and Prevention w publikacji z 5 kwietnia 2021 roku: Science Brief: SARS-CoV-2 and Surface (Fomite) Transmission for Indoor Community Environments

O sposobie rozprzestrzeniania się wirusa SARS-COV-2 możemy ponadto przeczytać w artykule:Fight coronavirus (COVID-19) transmission at home

Jeżeli chodzi o publikacje polskojęzyczne, wątpliwości związane z ryzykiem przenoszenia się koronawirusa przez żywność i opakowania żywności pozwala rozwiać artykuł:Żywienie i żywność a COVID-19: najczęściej zadawane pytania

Więcej na temat transmisji koronawirusa oraz innych tematów związanych z COVID-19 i wirusem SARS-COV-2 znajdziesz na stronach: EFSA, FDA, WHO oraz na polskich stronach rządowych.

https://www.efsa.europa.eu/en/topics/efsa-and-covid-19

https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/public-health-preparedness-and-response/coronavirus-disease-2019-covid-19

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.foodnavigator.com/

Przygotowywanie mleka dla niemowląt oraz posiłków dla dzieci – podstawowe zasady higieny

Niezależnie od sytuacji epidemiologicznej i zagrożenia zarażenia się wirusem SARS-COV2 czy innym patogenem, zawsze należy stosować się do ogólnych zaleceń dotyczących codziennej higieny w trakcie przygotowywania i przechowywania mleka dla niemowląt oraz posiłków dla dzieci. Pozwala to mieć pewność, że żywność dla dzieci ma nie tylko najwyższą jakość, ale jest także wolna od zanieczyszczeń i szkodliwych drobnoustrojów. Stosowanie zasad higieny, takich jak dokładne mycie rąk, czyszczenie powierzchni roboczych i przestrzeganie zaleceń dotyczących przechowywania produktów, minimalizuje ryzyko kontaktu z wirusem SARS-CoV-2 oraz innymi patogenami. Stosując się do powyższych zasad rodzice dbają o bezpieczeństwo i chronią zdrowie swojego dziecka.

Sprawdź, jak przygotowywać i przechowywać mleko dla niemowląt.

Rodzicu pamiętaj!

Jak zadbać o bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością dla dzieci?

Drodzy rodzice, bezpieczeństwo żywności, którą podajecie swoim dzieciom, jest priorytetem. Jeśli chcecie minimalizować ryzyko kontaktu żywności z drobnoustrojami i zapewnić pełną ochronę zdrowia najmłodszych, zastosujcie się do trzech podstawowych zasad.

1. Należy dokładnie myć ręce przed przygotowaniem posiłku i przed karmieniem niemowląt.
2. Należy przygotowywać świeże posiłki i podawać je tuż po przygotowaniu.
3. Produkty dla niemowląt powinny być przechowywane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Dokładne mycie rąk – żelazna zasada w kontakcie z żywnością

Najlepszym środkiem zapobiegawczym, jeżeli chodzi o możliwość zarażenia się koronawirusem, ale także podstawowym elementem codziennej higieny jest dokładne mycie rąk, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, WHO.

Więcej na temat tej, jak i innych zasad związanych z funkcjonowaniem w dobie zachorowań na COVID-19 znajdziesz na stronie WHO w sekcji Q&A.

Regularne i dokładne mycie rąk to podstawa higieny osobistej, która chroni przed różnego rodzaju infekcjami.

Chociaż ryzyko zakażenia SARS-CoV-2 przez powierzchnie, takie jak opakowania produktów czy półki sklepowe, jest bardzo niskie, nie można zapominać o obecności innych drobnoustrojów, które mogą się na nich osadzać. Dlatego WHO oraz specjaliści ds. zdrowia zalecają mycie rąk jako podstawową profilaktykę przeciw COVID-19 i innym chorobom. Pomaga to zapewnić bezpieczeństwo nie tylko w kontekście koronawirusa, lecz także w ochronie przed innymi zanieczyszczeniami, które mogą mieć wpływ na zdrowie najmłodszych.

Regularne mycie rąk przed przygotowywaniem posiłków dla dzieci to prosty, ale bardzo skuteczny sposób na ograniczenie ryzyka przenoszenia różnych patogenów i dbanie o bezpieczeństwo żywności, takiej jak mleko HiPP i inne produkty dla niemowląt​.

Dowiedz się, jak wybierać, przechowywać i przygotowywać słoiczki dla dzieci.

Gdzie mogę znaleźć informację dla moich pacjentów na temat zasad postępowania przy COVID-19?

Czy w okresie wzmożonych zachorowań na COVID-19 mogą wystąpić braki w dostawach mleka i żywności dla niemowląt HiPP?

Jako producent żywności dla dzieci zdajemy sobie sprawę z odpowiedzialności jaka na nas spoczywa. Nie chodzi nam tylko o zapewnienie ekologicznej jakości produktów dla dzieci. Równie ważne jest zagwarantowanie, że produkty HiPP dotrą do wszystkich naszych małych konsumentów w sytuacji zwiększonego zapotrzebowania.

Obecnie jesteśmy w stanie zaspokoić popyt rynkowy na mleko modyfikowane oraz inne produkty żywnościowe dla dzieci. Stale monitorujemy sytuację epidemiologiczną w Polsce oraz sytuację na rynku żywności dla niemowląt, dzięki czemu jesteśmy w stanie przewidzieć dodatkowe zapotrzebowanie na produkty HiPP. W celu zapewnienia stałej dostępności naszych produktów, zarówno mleka dla niemowląt, jak i słoiczków dla dzieci, zawsze dostosowujemy produkcję do zapotrzebowania.

Jesteś lekarzem lub położną? Zarejestruj się, by mieć dostęp do materiałów dostępnych tylko dla zalogowanych użytkowników.

LINK DO REJESTRACJI

Czytaj także: 

Zasady postępowania na oddziałach neonatologicznych w dobie pandemii COVID-19

Dlaczego ważne jest szczepienie przeciw grypie?

1