Zalecenia dotyczące cukrów w diecie dzieci
W 2017 roku Komitet ds. Żywienia European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) opracował następujące zalecenia dotyczące cukrów w żywieniu dzieci:
- Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) „wolne cukry” obejmują cukry proste i disacharydy dodawane do żywności i napojów przez producenta, kucharza lub konsumenta, a także cukry naturalnie obecne w miodzie, syropach, niesłodzonych sokach owocowych i koncentratach soków owocowych. Termin „wolne cukry” należy stosować jednolicie w zaleceniach żywieniowych, badaniach, przepisach i na etykietach żywności;
- Koktajle i słodzone napoje / produkty mleczne (tj. przetwory mleczne zawierające wyższe stężenie cukrów niż nieprzetworzone mleko kobiece, krowie lub kozie, takie jak mleko czekoladowe, mleko skondensowane, jogurty owocowe) nie są wyraźnie wymienione w definicji WHO, jednak są one ważnym źródłem wolnych cukrów i ich spożycie powinno być ograniczone;
- Cukry naturalnie obecne w owocach (świeżych, mrożonych lub suszonych) i laktoza w ilości naturalnie występującej w mleku kobiecym lub preparatach dla niemowląt, a także w mleku krowim / kozim i niesłodzonych produktach mlecznych (np. jogurt naturalny) nie są cukrami wolnymi;
- Spożycie wolnych cukrów powinno być ograniczone. W przypadku dzieci i młodzieży w wieku od 2-18 lat powinny stanowić <5% spożycia energii. Odpowiada to: od 15 do 28 g wolnych cukrów (3,5–7 łyżeczek) dla dziewcząt; 16–37 g (4-9 łyżeczek) dla chłopców w zależności od wieku. Spożycie wolnych cukrów powinno być jeszcze niższe u niemowląt i małych dzieci w wieku poniżej 2 lat;
- Napoje i produkty spożywcze zawierające cukier (soki owocowe, koktajle owocowe i słodzone napoje / produkty mleczne) należy zastąpić wodą lub, w tym ostatnim przypadku, niesłodzonymi napojami mlecznymi / produktami zawierającymi laktozę w ilości odpowiadającej jej naturalnej zawartości w mleku i produktach mlecznych;
- W Europie termin „cukry wolne” należy umieszczać na etykietach składu żywności, wyrażając zarówno w gramach („cukry ogółem”), jak i jako % dziennego spożycia energii.