Badania składu mleka matki pod kątem występowania bakterii probiotycznych

Zapraszamy do lektury artykułu, w którym przedstawiamy wyniki badań HiPP nad składem mleka matki, ze szczególnym uwzględnieniem obecności bakterii probiotycznych. Dowiedz się, jak naturalne probiotyki zawarte w mleku kobiecym wpływają na rozwój zdrowej mikrobioty jelitowej dziecka i wspierają jego odporność od pierwszych dni życia. Poznaj najnowsze dane naukowe i odkryj znaczenie tych składników dla prawidłowego rozwoju niemowląt.

Wprowadzenie

Mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu układu odpornościowego, a jej kształtowanie rozpoczyna się już w życiu płodowym. Skład mleka matki ma ogromne znaczenie w tworzeniu stabilnej i korzystnej mikroflory jelitowej niemowląt, dostarczając zarówno bakterii probiotycznych, jak i oligosacharydów mleka ludzkiego (HMO), które działają jako prebiotyki. W szczególności bakterie kwasu mlekowego, takie jak Limosilactobacillus fermentum, odgrywają istotną rolę w budowaniu zdrowej mikrobioty.

Artykuł ten prezentuje wyniki badań nad obecnością i znaczeniem bakterii probiotycznych w mleku matki, w tym rolę szczepu L. fermentum CECT 5716. Dowiedz się, jakie czynniki wpływają na różnorodność mikroflory mleka kobiecego i jakie wnioski płyną z badań nad jej wpływem na zdrowie niemowląt.

Badania dotyczące bakterii probiotycznych w mleku matki

Mikroflora przewodu pokarmowego jest szczególnie ważną częścią układu immunologicznego. Oznacza to, że wytworzenie odpowiednio skomponowanej i stabilnej flory jelitowej ma istotne znaczenie dla zdrowia. 

Mikroflora jelitowa zaczyna się kształtować już w życiu płodowym i zyskuje indywidualny charakter w pierwszych miesiącach życia. Proces ten zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj porodu, właściwości środowiska, przebyte choroby i stosowane leczenie. Istotne znaczenie ma również żywienie, czyli skład mleka matki lub mleka modyfikowanego.

 

Składniki zawarte w pokarmie docierają do dolnego odcinka przewodu pokarmowego i mogą wpływać na ilość i jakość mikroflory jelitowej. Udział w tym procesie mają głównie bakterie egzogenne, jak również określone substancje, które służą im jako źródło energii.

Skład mleka matki w kontekście probiotyków i prebiotyków

Mleko matki zawiera wyjątkową kompozycję składników, która optymalnie stymuluje tworzenie korzystnej mikroflory jelitowej u noworodków. Podstawowymi składnikami, które kształtują środowisko przewodu pokarmowego noworodków, są zawarte w mleku matki bakterie oraz oligosacharydy mleka ludzkiego (HMO). Są to odpowiednio probiotyki i prebiotyki.

Wśród bakterii znajdujących się w mleku matki szczególnie ważną rolę pełnią bakterie kwasu mlekowego, które mogą korzystnie oddziaływać na środowisko jelitowe. Spośród ponad tysiąca kolonii bakterii kwasu mlekowego wyizolowano między innymi probiotyczny szczep Limosilactobacillus fermentum CECT 5716 (Martin R et al. 2003; Martin R et al. 2005).

 

Badanie dotyczące bakterii probiotycznych w mleku matki

W badaniu przeprowadzonym w 2013 roku i opublikowanym w 2014 roku (Soto A et al. 2014), w próbkach mleka kobiet karmiących z regionów Niemiec i Austrii, wykrywano częściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) niż bifidobakterie (odpowiednio 67,5% vs. 25,6% wszystkich próbek). Najpowszechniej występowały bakterie kwasu mlekowego z gatunków L. fermentum (25%) i L. salivarius (35%). Natomiast mniej powszechne były następujące gatunki bifidobakterii: B. breve (14%), B. lactis i B. longum (po 4%).

Stwierdzono ponadto, że antybiotykoterapia w okresie ciąży lub laktacji w sposób istotny ograniczała obecność bakterii kwasu mlekowego (p<0,001) i bifidobakterii (p<0,05) w mleku matki.
Powszechna obecność bakterii kwasu mlekowego świadczy o ich dużym znaczeniu dla niemowląt. W preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowląt HiPP stosujemy probiotyczny szczep L. fermentum.

Źródła:
Martin R et al.: Human milk is a source of lactic acid bacteria for the infant gut. J Pediatr 2003; 143(6): 754–8
Martin R et al.: Probiotic potential of 3 lactobacilli strains isolated from breast milk. J Hum Lact 2005; 21: 8–17
Soto A et al.: Lactobacilli and Bifidobacteria in Human Breast Milk: Influence of Antibiotherapy and Other Host and Clinical Factors. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014; 59: 78–88

Zainteresował Cię ten artykuł? 

Zapraszamy do bezpłatnej rejestracji w celu uzyskaniadostępu do dodatkowych materiałów tworzonych we współpracy ze specjalistami. 

Zarejestruj się >

Obejrzyj ciekawy film