Dlaczego mleko HiPP Combiotik® jest tak wyjątkowe?
Unikalna kompozycja składników: prebiotyki, probiotyki, Metafolin®, odpowiednio niska zawartość białka, jakość HiPP BIO
- Z prebiotykiem i probiotykiem: prebiotyczne oligosacharydy i probiotyczne kultury bakterii kwasu mlekowego to składniki naturalnie występujące w mleku mamy. Mleko HiPP COMBIOTIK® zawiera sprawdzony prebiotyk GOS z ekologicznej laktozy BIO, będący naturalnym składnikiem oligosacharydów mleka ludzkiego (HMO) oraz naturalny probiotyk L. fermentum hereditum® pierwotnie pozyskany z mleka mamy.
- Z Metafolin®: aktywna biologicznie forma folianów na wzór mleka mamy.
- LC PUFA: mleko HiPP COMBIOTIK® zawiera długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym DHA), które wspomagają rozwój mózgu, komórek nerwowych i wzroku.
- Niska zawartość białka: mniej znaczy więcej – HiPP COMBIOTIK® początkowe mleko modyfikowane dla niemowląt – teraz o zmniejszonej zawartości białka. Najnowsze badania wykazały, że wysokie spożycie białka u niemowląt zwiększa ryzyko otyłości w późniejszym okresie życia. Dlatego eksperci zalecają promowanie karmienia piersią i obniżenie zawartości białka w preparatach do początkowego żywienia niemowląt.
- Laktoza jako jedyne źródło węglowodanów: jedynym cukrem w mleku HiPP dla niemowląt jest laktoza – podobnie jak w mleku mamy. Niektórzy producenci mleka dla niemowląt stosują dodatkowo inne węglowodany takie jak glukoza czy maltodekstryna.
- Jakość BIO w mleku dla niemowląt1. HiPP jest jedynym producentem mleka, z blisko 30-to letnim doświadczeniem w produkcji ekologicznego mleka dla niemowląt. Jakość HiPP BIO oznacza znacznie surowsze normy jakościowe niż wymaga tego prawo.
- Bez inżynierii genetycznej: ekologiczna żywność HiPP dla niemowląt nie zawiera genetycznie modyfikowanych składników.
1 Wyjątek: produkcja mleka HA w jakości ekologicznej jest obecnie niemożliwa ze względów technologicznych.
Mleko mamy – złoty standard
- Skład mleka mamy jest idealnie dopasowany do potrzeb niemowląt;
- Dostarcza wszystkich, ważnych dla zdrowego rozwoju składników odżywczych;
- Zapewnia niemowlętom najlepszą ochronę:
- wzmacnia mechanizmy obronne organizmu,
- chroni przed infekcjami żołądkowo - jelitowymi,
- zmniejsza ryzyko chorób w późniejszym okresie życia, m.in. otyłości, alergii.
Mleko mamy zawiera wszystko, czego niemowlę potrzebuje do prawidłowego rozwoju.
Jakie są różnice pomiędzy prebiotykami?
Prebiotyki obecne w mleku HiPP to galaktooligosacharydy (GOS), należące do naturalnych składników oligosacharydów mleka ludzkiego (HMO). Pozyskujemy je z ekologicznej laktozy BIO.
Korzyści z zastosowania GOS:
- Pozytywny wpływ na rozwój mikrobioty jelitowej zdominowanej przez Laktobacillus
- Dobrze tolerowane
- Mniej zaparć - podobnie jak u niemowląt karmionych piersią
- Mniej kolek niemowlęcych
- Mniejsze wartości pH w jelitach
- Bezpieczne – potwierdzone przez FDA (GRAS)
HiPP odrzuca stosowanie fruktooligosacharydów (FOS) ze względu na to, że są one pozyskiwane z roślin (głównie warzyw, takich jak cykoria lub cebula). Poza tym nie należą do składników obecnych w mleku mamy.
Doniesienia naukowe dotyczące badań na zwierzętach, którym podawano FOS wskazują na obserwowany, negatywny wpływ na barierę jelitową, manifestujący się zarówno zwiększeniem jej przepuszczalności jak i translokacją Salmonelli enteritidis, co wskazuje na dysfunkcyjną barierę jelitową i podrażnienie błony śluzowej jelit. Efekt ten były mniej wyraźny w badaniach w grupie dorosłych ludzi jednak nadal pozostaje wątpliwość, czy FOS powinien być w ogóle stosowany u tak wrażliwej grupy jaką są niemowlęta i małe dzieci, których układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały1.
Źródło:
1 Ten Bruggencate et al. Dietary fructooligosaccharides affect intestinal barrier function in healthy men. J Nutr. 2006 Jan;136(1):70-4
Więcej informacji o mleku HiPP tutaj