Dlaczego mleko HiPP Combiotik® jest tak wyjątkowe?

Unikalna kompozycja składników: prebiotyki, probiotyki,  Metafolin®, odpowiednio niska zawartość białka, jakość HiPP BIO

  • Z prebiotykiem i probiotykiem: prebiotyczne oligosacharydy i probiotyczne kultury bakterii kwasu mlekowego to składniki naturalnie występujące w mleku mamy. Mleko HiPP COMBIOTIK® zawiera sprawdzony prebiotyk GOS z ekologicznej laktozy BIO, będący naturalnym składnikiem oligosacharydów mleka ludzkiego (HMO) oraz naturalny probiotyk L. fermentum hereditum® pierwotnie pozyskany z mleka mamy.
  • Z Metafolin®: aktywna biologicznie forma folianów na wzór mleka mamy.
  • LC PUFA: mleko HiPP COMBIOTIK® zawiera długołańcuchowe  wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym DHA), które wspomagają rozwój mózgu, komórek nerwowych i wzroku.
  • Niska zawartość białka: mniej znaczy więcej – HiPP COMBIOTIK® początkowe mleko modyfikowane dla niemowląt – teraz o zmniejszonej zawartości białka. Najnowsze badania wykazały, że wysokie spożycie białka u niemowląt zwiększa ryzyko otyłości w późniejszym okresie życia. Dlatego eksperci zalecają promowanie karmienia piersią i obniżenie zawartości białka w preparatach do początkowego żywienia niemowląt.
  • Laktoza jako jedyne źródło węglowodanów: jedynym cukrem w mleku HiPP dla niemowląt jest laktoza – podobnie jak w mleku mamy.  Niektórzy producenci mleka dla niemowląt stosują dodatkowo inne węglowodany takie jak glukoza czy maltodekstryna.
  • Jakość BIO w mleku dla niemowląt1. HiPP jest jedynym producentem mleka, z blisko 30-to letnim doświadczeniem w produkcji ekologicznego mleka dla niemowląt. Jakość HiPP BIO oznacza znacznie surowsze normy jakościowe niż wymaga tego prawo.
  • Bez inżynierii genetycznej: ekologiczna żywność HiPP dla niemowląt nie zawiera  genetycznie modyfikowanych składników.

1 Wyjątek: produkcja mleka HA w jakości ekologicznej jest obecnie niemożliwa ze względów technologicznych.

Mleko mamy – złoty standard

  • Skład mleka mamy jest idealnie dopasowany do potrzeb niemowląt;
  • Dostarcza wszystkich, ważnych dla zdrowego rozwoju składników odżywczych;
  • Zapewnia niemowlętom najlepszą ochronę:
    • wzmacnia mechanizmy obronne organizmu,
    • chroni przed infekcjami żołądkowo - jelitowymi,
    • zmniejsza ryzyko chorób w późniejszym okresie życia, m.in. otyłości, alergii.

Mleko mamy zawiera wszystko, czego niemowlę potrzebuje do prawidłowego rozwoju.

Jakie są różnice pomiędzy prebiotykami?

Prebiotyki obecne w mleku HiPP to galaktooligosacharydy (GOS), należące do naturalnych składników oligosacharydów mleka ludzkiego (HMO). Pozyskujemy je z ekologicznej laktozy BIO.

Korzyści z zastosowania GOS:

  •  Pozytywny wpływ na rozwój mikrobioty jelitowej zdominowanej przez Laktobacillus
  •  Dobrze tolerowane
  •  Mniej zaparć - podobnie jak u niemowląt karmionych piersią
  •  Mniej kolek niemowlęcych
  •  Mniejsze wartości pH w jelitach
  • Bezpieczne – potwierdzone przez FDA (GRAS)

HiPP odrzuca stosowanie fruktooligosacharydów (FOS) ze względu na to, że są one pozyskiwane z roślin (głównie warzyw, takich jak cykoria lub cebula). Poza tym nie należą do składników obecnych w mleku mamy.  

Doniesienia naukowe dotyczące badań na zwierzętach, którym podawano FOS wskazują na obserwowany,  negatywny wpływ na barierę jelitową, manifestujący się zarówno zwiększeniem jej przepuszczalności jak i translokacją Salmonelli enteritidis, co wskazuje na dysfunkcyjną barierę jelitową i podrażnienie błony śluzowej jelit. Efekt ten były mniej wyraźny w badaniach w grupie dorosłych ludzi jednak nadal pozostaje wątpliwość, czy FOS powinien być w ogóle stosowany u tak wrażliwej grupy jaką są niemowlęta i małe dzieci, których układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały1.

Źródło:
1 Ten Bruggencate et al. Dietary fructooligosaccharides affect intestinal barrier function in healthy men. J Nutr. 2006 Jan;136(1):70-4

Więcej informacji o mleku HiPP tutaj