Unikalne połączenie naturalnie występujące w mleku mamy

HIPP COMBIOTIK dostarcza wysokiej jakości składników odżywczych (mikro- i makroelementów) w ilościach dopasowanych do potrzeb niemowląt i małych dzieci.

Mleko HiPP BIO COMBIOTIK® zawiera najbardziej zaawansowaną formę folianów – Metafolin®
  • aktywna biologicznie forma folianów
  • główne  foliany mleka matki, dlatego idealnie przydatne do stosowania w mleku modyfikowanym1
  • bezpieczne w mleku początkowym dla niemowląt2

PREBIOTYKI I PROBIOTYKI
Opierając się na wynikach badań nad składem mleka matki opracowaliśmy nową generację mleka dla niemowląt: HiPP COMBIOTIK®.

Sprawdzony prebiotyk: GOS
  • galaktooligosacharydy z ekologicznej laktozy BIO
  • konsystencja i częstotliwość oddawania stolca - podobnie jak u dzieci karmionych piersią3-6,7
  • wspiera rozwój zdrowej mikrobioty jelitowej3-5,7
  • wpływa na zapobieganie kolce niemowlęcej
  • bezpieczeństwo stosowania potwierdzone przez FDA (GRAS)8
Naturalny probiotyk: L. fermentum hereditum® CECT5716
  • oryginalna, niezmieniona kultura bakterii kwasu mlekowego, pierwotnie pozyskana z mleka matki9-11  
  •  jedna z pierwszych  bakterii kolonizujących jelita12
  • wspiera zdrową  mikrobiotę jelitową13
  • przyczynia  się do modulacji odpowiedzi immunologicznej14,15
  • bez inżynierii genetycznej
  • bezpieczeństwo stosowania potwierdzone przez EFSA (QPS) i FDA (GRAS)16,17

Badania naukowe potwierdzają bezpieczeństwo oraz istotnie mniejszą ilość infekcji

HiPP BIO COMBIOTIK® wspiera rozwój zdrowej mikrobioty jelitowej  dzięki zwartości synbiotyku. Badania kliniczne 18-20 dowodzą:

 

  • połączenie pre- i probiotyków jest bezpieczne i korzystne dla dziecka
    • istotnie mniej infekcji
    • połączenie GOS + L. fermentum znacznie lepsze niż sam prebiotyk (GOS)

    Mleko następne (badanie GOLF - 1) (18)                                          Mleko początkowe (badanie GOLF - 2) (19)

    Wartościowe składniki odżywcze

    Ważny kwas palmitynowy
    • nasycone kwasy tłuszczowe dominujące w mleku mamy  
    • ważny dla dobrej tolerancji mleka21
    • > mniej wodniste i bardziej żółte stolce (podobne jak u dzieci karmionych piersią)
    Omega 3 i 6 LC - PUFA
    • zgodnie z aktualnymi zalecaniami ekspertów22    
    • zwiększona zawartość DHA - dla rozwoju mózgu, komórek nerwowych i wzroku22  
    • optymalny stosunek omega 3 i 6 LCP (DHA i ARA)
    Białko
    • Odpowiednio niska zawartość białka:
           
    • < 2,0 g/100 kcal, dopasowana do potrzeb fizjologicznych23 , zgodnie z zaleceniami ekspertów
    • uzyskane z wysokiej jakości mleka i serwatki BIO

    HiPP Combiotik® dostarcza wysokiej jakości składników odżywczych (mikro- i makroelementów) w ilościach dopasowanych do potrzeb niemowląt i małych dzieci.

    HiPP 1 BIO COMBIOTIK® Ekologiczne mleko początkowe
    HiPP 2 BIO COMBIOTIK®Ekologiczne mleko następne
    HiPP 3 JUNIOR COMBIOTIK®Dla małych dzieci
    HiPP 4 JUNIOR COMBIOTIK®Dla małych dzieci
    HiPP 5 JUNIOR COMBIOTIK®Dla przedszkolaka
    Źródła
    • 1 Page R. et al. Am J Clin Nutr. 2017 May; 105 (5): 1101-1109
    • 2 Troesch B. et al. PLoS ONE 2019; 14 (8): e0216790
    • 3 Ben XM et al. Chinese Medical Journal 2004; 117(6): 927–931
    • 4 Fanaro S et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009; 48: 82–88
    • 5 Sierra C et al. Eur J Nutr 2015; 54(1):89–99
    • 6 Ashley C et al. 2012 Nutrition Journal 2012; 11: 38
    • 7 Ben XM et al. World J Gastroenterol 2008; 14(42): 6564–6568
    • 8 FDA. 2008; GRAS Notices GRN No.236
    • 9 Martin R et al. J Pediatr 2003; 143(6): 754–758
    • 10 Martin R et al. J Hum Lact 2005; 21(1): 8–17
    • 11 Lara-Villoslada F et al. Br J Nutr 2007; 98(suppl 1): 96–100
    • 12 Blaut M & Loh C in: Bischoff¬ SC: Probiotika, Präbiotika und Synbiotika; Thieme 2009; 2-23
    • 13 Ben XM et al. World J Gastroenterol 2008; 14(42): 6564–6568
    • 14 Olivares M et al. Nutr 2007; 23(3): 254–260
    • 15 Perez-Cano FJ et al. Immunobiology 2010; 215(12): 996–1004
    • 16 EFSA: The EFSA-Journal 2007; 587:1–16
    • 17 FDA. 2015; GRAS Notices GRN No. 531
    • 18 Maldonado J et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012; 54(1):55–61
    • 19 Gil-Campos M et al. Pharmacol Res 2012; 65(2):231–238
    • 20 Maldonado-Lobon JA et al. Pharmacol Res 2015; 95–96:12–19
    • 21 Lloyd B et al. Pediatrics 1999; 103(1):e7
    • 22 Koletzko B et al AJCN 2020; 111: 10–16
    • 23 Koletzko B et al. Am J Clin Nutr 2009, 89(6):1836–1845