Witamina D - kluczowy składnik odżywczy
Odpowiednie spożycie witaminy D jest szczególnie ważne dla:
kości i zębów
układu odpornościowego
możliwego działania ochronnego w przypadku cukrzycy typu I/II, chorób sercowo-naczyniowych i autoimmunologicznych oraz nowotworów 1
Dlaczego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na zaopatrzenie w witaminę D dzieci po 2. roku życia?
- Zbyt wczesne zakończenie suplementacji (zazwyczaj po 2. roku życia) 2
- Niewystarczająca zawartość witaminy D w żywności
- Ograniczona synteza skórna, ze względu na stosowanie silnej ochrony przeciwsłonecznej
- Synteza endogenna nie jest wystarczająca, aby zrekompensować niskie spożycie tej witaminy w diecie
Badanie oceniające zaopatrzenie organizmu w witaminę D u dzieci w wieku 2-6 lat poprzez spożycie HiPP JUNIOR vs mleko krowie
- Znacznie wyższe stężenia 25(OH)D w surowicy w grupie dzieci otrzymującej HiPP JUNIOR (przy średnim spożyciu 7,1 μg lub 284 IU/dobę)
- Bezpieczne stosowanie HiPP JUNIOR nawet latem (stężenie 25(OH)D w surowicy: 27,6 ng/ ml)
Wniosek:
HiPP JUNIOR o zawartości 2,9 μg/100 ml witaminy D to bezpieczne i proste rozwiązanie chroniące przed obniżeniem stężenia 25(OH)D w surowicy w okresie zimowym.
Źródła:
1. Land C. Kinder- und Jugendmedizin 2012; 174–180
2. Reinehr T et al. Monatsschr Kinderheilkd 2018; 166:814
Mleko HiPP COMBIOTIK®
Metafolin®
Dlaczego mleko HiPP COMBIOTIK® jest tak wyjątkowe?
Mleko modyfikowane w pierwszym roku życia
Bezpieczeństwo i dobra tolerancja na pierwszym miejscu
Unikalna kompozycja składników w mleku HiPP
Zaopatrzenie w witaminę D dzieci po 2. roku życia
Mleko HiPP 1 BIO COMBIOTIK®
Mleko HiPP 2 BIO COMBIOTIK®
HiPP 3 JUNIOR COMBIOTIK®
HiPP 4 JUNIOR COMBIOTIK®
HiPP 5 JUNIOR COMBIOTIK®