Witamina D - kluczowy składnik odżywczy

Odpowiednie spożycie witaminy D jest szczególnie ważne dla:

  • kości i zębów

  • układu odpornościowego

  • możliwego działania ochronnego w przypadku cukrzycy typu I/II, chorób sercowo-naczyniowych i autoimmunologicznych oraz nowotworów 1

Dlaczego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na zaopatrzenie w witaminę D dzieci po 2. roku życia? 

  • Zbyt wczesne zakończenie suplementacji (zazwyczaj po 2. roku życia) 2
  • Niewystarczająca zawartość witaminy D w żywności
  • Ograniczona synteza skórna, ze względu na stosowanie silnej ochrony przeciwsłonecznej
  • Synteza endogenna nie jest wystarczająca, aby zrekompensować niskie spożycie tej witaminy w diecie

Badanie oceniające zaopatrzenie organizmu w witaminę D u dzieci w wieku 2-6 lat poprzez spożycie HiPP JUNIOR vs mleko krowie

  • Znacznie wyższe stężenia 25(OH)D w surowicy w grupie dzieci otrzymującej HiPP JUNIOR (przy średnim spożyciu 7,1 μg lub 284 IU/dobę)
  • Bezpieczne stosowanie HiPP JUNIOR nawet latem (stężenie 25(OH)D w surowicy: 27,6 ng/ ml)

Wniosek:

HiPP JUNIOR o zawartości 2,9 μg/100 ml witaminy D to bezpieczne i proste rozwiązanie chroniące przed obniżeniem stężenia 25(OH)D w surowicy w okresie zimowym.

Źródła:
1. Land C. Kinder- und Jugendmedizin 2012; 174–180

2. Reinehr T et al. Monatsschr Kinderheilkd 2018; 166:814