Mleko HiPP HA COMBIOTIK®

Silny układ odpornościowy jest doskonale przygotowany do walki z alergiami i infekcjami, dlatego może być ważne mleko HA dla zachowania jego równowagi

Okres niemowlęcy to bardzo ważny czas dla programowania immunologicznego. 
Zalecane jest  wyłączne karmienie piersią przez okres co najmniej 6 miesięcy, ponieważ mleko matki zawiera oligosacharydy, antygeny, drobnoustroje i inne bioaktywne cząsteczki. Biorą one udział procesie dojrzewania przewodu pokarmowego i kolonizacji drobnoustrojami oraz w dojrzewaniu systemu odpornościowego.

Zdrowe środowisko układu pokarmowego charakteryzuje się homeostazą, czyli równowagą pomiędzy ekspozycją na antygeny pokarmowe, funkcjonowaniem bariery jelitowej, ruchem mikroorganizmów oraz wrodzoną i nabytą  odpowiedzią immunologiczną. 
W żywieniu dzieci, które są szczególnie narażone na wysokie ryzyko rozwoju alergii i jednocześnie nie mogą być karmione piersią, zaleca się stosowanie mleka hydrolizowanego. Ten rodzaj mleka wspiera funkcjonowanie bariery jelitowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się niepożądanych reakcji zapalnych.

Poznaj wyniki naszego badania podczas wykładu pt. "Wspomaganie prawidłowego funkcjonowania bariery jelitowej w profilaktyce alergii", który przetłumaczyliśmy na j. polski

Mleko dla niemowląt o wysokim stopniu hydrolizy poprawia funkcjonowanie nabłonkowej bariery jelitowej i moduluje wrodzoną odpowiedź immunologiczną w potrójnej ko-kulturze prowadzonej in vitro

Dr. Marta Calatayud

 

OBEJRZYJ TEN WYKŁAD!

Drogi Użytkowniku,

aby mieć pewność, że tylko osoby z zawodów medycznych czytają nasze treści, prosimy o jednorazową rejestrację lub zalogowanie się jako już zarejestrowany gość.

Zaloguj się

Zarejestruj się bezpłatnie

W naszym badaniu sprawdzaliśmy zachowanie się układu pokarmowego (model in vitro) pod wpływem kontaktu z mlekiem modyfikowanym zawierającym białko o wysokim stopniu hydrolizy (eHF) z dodatkiem błonnika prebiotycznego GOS i bakterii L. fermentum CECT5716 vs. mleko nie zawierające dodatku bakterii L. fermentum CECT5716. Obserwowaliśmy  funkcjonowanie  bariery jelitowej. 

Pod wpływem LPS – czynnika wywołującego stan zapalny oraz ekspozycji na eHF z dodatkiem L. fermentum CECT5716 zwiększyła się  produkcja śluzu i ekspresja mRNA dla MUC2, przywrócona została integralność bariery nabłonkowej, a także zwiększyło się wydzielanie regulatora TGF  w porównaniu z warunkami kontrolnymi. Generalnie, eHF miało  znaczący wpływ na funkcjonowanie bariery nabłonkowej i immunomodulację symulowanego nabłonka.
Wyniki badania pokazują, że mleko eHF (zawierające białko o wysokim stopniu hydrolizy) w połączeniu z GOS i  L. fermentum CECT5716  korzystnie wpływa na  przywracanie  homeostazy jelitowej i modulowanie prozapalnych odpowiedzi organizmu.

Mleko HiPP HA COMBIOTIK® zawiera:

  • Hydrolizowane białko o zmniejszonej alergenności; bezpieczne żywienie niemowląt z podwyższonym ryzykiem alergii;
  • Sprawdzony prebiotyk GOS (z laktozy);
  • Naturalny probiotyk  L. fermentum hereditum® CECT5716;
  • Pozytywna ocena bezpieczeństwa EFSA (QPS)** i FDA (GRAS)* dla L. fermentum
  • Metafolin® - źródło folianów na wzór mleka mamy
  • Wartościowe kwasy tłuszczowe: LC-PUFA (Omega - 3 i 6);

*FDA. 2015; www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/NoticeInventory/ucm443093 (as of: 04.20.2015; retrieved 05.04.2017)

**EFSA: The EFSA-Journal 2007; 587:1-16