Drogi Użytkowniku,
aby mieć pewność, że tylko osoby z zawodów medycznych czytają nasze treści, prosimy o jednorazową rejestrację lub zalogowanie się jako już zarejestrowany gość.
Okres niemowlęcy to bardzo ważny czas dla programowania immunologicznego.
Zalecane jest wyłączne karmienie piersią przez okres co najmniej 6 miesięcy, ponieważ mleko matki zawiera oligosacharydy, antygeny, drobnoustroje i inne bioaktywne cząsteczki. Biorą one udział procesie dojrzewania przewodu pokarmowego i kolonizacji drobnoustrojami oraz w dojrzewaniu systemu odpornościowego.
Zdrowe środowisko układu pokarmowego charakteryzuje się homeostazą, czyli równowagą pomiędzy ekspozycją na antygeny pokarmowe, funkcjonowaniem bariery jelitowej, ruchem mikroorganizmów oraz wrodzoną i nabytą odpowiedzią immunologiczną.
W żywieniu dzieci, które są szczególnie narażone na wysokie ryzyko rozwoju alergii i jednocześnie nie mogą być karmione piersią, zaleca się stosowanie mleka hydrolizowanego. Ten rodzaj mleka wspiera funkcjonowanie bariery jelitowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się niepożądanych reakcji zapalnych.
Mleko dla niemowląt o wysokim stopniu hydrolizy poprawia funkcjonowanie nabłonkowej bariery jelitowej i moduluje wrodzoną odpowiedź immunologiczną w potrójnej ko-kulturze prowadzonej in vitro
Dr. Marta Calatayud
aby mieć pewność, że tylko osoby z zawodów medycznych czytają nasze treści, prosimy o jednorazową rejestrację lub zalogowanie się jako już zarejestrowany gość.
W naszym badaniu sprawdzaliśmy zachowanie się układu pokarmowego (model in vitro) pod wpływem kontaktu z mlekiem modyfikowanym zawierającym białko o wysokim stopniu hydrolizy (eHF) z dodatkiem błonnika prebiotycznego GOS i bakterii L. fermentum CECT5716 vs. mleko nie zawierające dodatku bakterii L. fermentum CECT5716. Obserwowaliśmy funkcjonowanie bariery jelitowej.
Pod wpływem LPS – czynnika wywołującego stan zapalny oraz ekspozycji na eHF z dodatkiem L. fermentum CECT5716 zwiększyła się produkcja śluzu i ekspresja mRNA dla MUC2, przywrócona została integralność bariery nabłonkowej, a także zwiększyło się wydzielanie regulatora TGF w porównaniu z warunkami kontrolnymi. Generalnie, eHF miało znaczący wpływ na funkcjonowanie bariery nabłonkowej i immunomodulację symulowanego nabłonka.
Wyniki badania pokazują, że mleko eHF (zawierające białko o wysokim stopniu hydrolizy) w połączeniu z GOS i L. fermentum CECT5716 korzystnie wpływa na przywracanie homeostazy jelitowej i modulowanie prozapalnych odpowiedzi organizmu.
*FDA. 2015; www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/NoticeInventory/ucm443093 (as of: 04.20.2015; retrieved 05.04.2017)
**EFSA: The EFSA-Journal 2007; 587:1-16