Nowe mleko modyfikowane HiPP z mleka koziego BIO

Mleko kozie, wykorzystywane od tysięcy lat w żywieniu na całym świecie, staje się obecnie coraz bardziej popularne. Już w 2012 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, że mleko kozie jest również bezpieczne do stosowania w mlekach modyfikowanych dla niemowląt 1

HiPP Mleko modyfikowane z mleka koziego BIO zawiera:

prebiotyk GOS, dla wsparcia rozwijającego się układu pokarmowego

  • mniej kolek niemowlęcych 2

  • konsystencja, kolor i częstotliwość oddawania stolca podobnie jak u dzieci karmionych piersią 3-7

  • wpływa na wzrost liczby Bifidobacterium oraz Lactobacillus 3-6 (efekt bifidogenny)

profil kwasów tłuszczowych na wzór mleka matki

  • kwas palmitynowy, który jest dominującym kwasem tłuszczowym mleka matki

  • optymalny stosunek cennych omega-3 do omega-6 (DHA i ARA) 8

  • ważne dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych, jak również dla rozwoju wzroku

specjalny skład białka*

  • podobny do składu białka mleka kobiecego, dlatego jest łatwiej strawne niż białko mleka krowiego 9-10

  • z naturalnym dla mleka koziego wysokim udziałem beta-kazeiny A2 11

Czym jest mleko A2?

  • Mleko zawiera różne białka, w tym beta-kazeinę, która może występować w różnych formach strukturalnych (np. beta-kazeina A1 i A2).

  • Podobnie jak mleko kobiece, mleko A2 zawiera beta-kazeinę, która w pozycji 67 łańcucha aminokwasowego posiada prolinę, podczas gdy mleko A1 zawiera w tej pozycji histydynę.

  • Różnica ta jest odpowiedzialna za uwalnianie fragmentu białka, który wydaje się poprawiać tolerancję mleka A2 w porównaniu z mlekiem A1 13

  • Z naturalnym dla mleka koziego wysokim udziałem beta-kazeiny A2, podczas gdy mleko krowie pochodzące z Europy zawiera zwykle mieszaninę beta-kazeiny A1 i A2 13

Najlepsze składniki ekologiczne HiPP BIO

  • ekologiczne mleko kozie pochodzące z krajów UE

  • ściśle kontrolowane - bez inżynierii genetycznej

  • brak stosowania syntetyzowanych chemicznie pestycydów

  • ekologiczny olej palmowy pochodzący ze zrównoważonych plantacji, które są również w dużej mierze certyfikowane przez Rainforest Alliance CertifiedTM

Zrównoważona jakość

  • ekologiczne mleko kozie produkowane jest w sposób neutralny dla klimatu*
  • ponad 90% naszego pudełka może być poddane recyklingowi

*Z jednego z naszych zakładów produkcyjnych neutralnych pod względem emisji dwutlenku węgla, dzięki wsparciu światowych projektów ochrony klimatu.

Źródła:

1 EFSA Journal 2012; 10(3):2603. 2 Giovannini M et al. J Am Coll Nutr 2014; 33(5): 385–393. 3 Sierra C et al. Eur J Nutr 2015; 54(1): 89–99. 4 Fanaro S et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009; 48: 82–88. 5 Ben XM et al. Chinese Medical Journal 2004; 117(6): 927–931. 6 Ben XM et al. World J Gastroenterol 2008; 14(42): 6564–6568. 7 Ashley C et al. Nutrition Journal 2012; 11: 38. 8 Koletzko B et al. Am J Clin Nutr 2020; 111: 10–16. 9 Hodgkinson A et al. Food Chem 2018; 245:275–281. 10 Maathuis A et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 65(6):661–666. 11 Oliveira L et al. Anim Biotechnol 2021; 1–3 Online ahead of print. 12 Prosser C et al. 2003 Poster paper presented at the 11th Asian Congress of Pediatrics, Bangkok. 13 Küllenberg et al. Nutrients 2019; 77(5):278–306