Skład mleka modyfikowanego dla niemowląt HiPP. Dlaczego mleko HiPP BIO COMBIOTIK® jest tak wyjątkowe?

Zapraszamy do zapoznania się z wyjątkowymi właściwościami mleka HiPP BIO COMBIOTIK®. Dzięki unikalnemu połączeniu składników, takich jak prebiotyki, probiotyki oraz Metafolin®, produkt ten wspiera zdrowy rozwój niemowląt. Wyjątkowa formuła dostosowana jest do potrzeb najmłodszych, oferując bezpieczne i wartościowe rozwiązanie dla rodziców, szukających najlepszej opcji żywieniowej dla swojego dziecka niekarmionego piersią. Informacje te zostały opracowane we współpracy z ekspertami, którzy na co dzień zajmują się żywieniem niemowląt oraz wspieraniem zdrowego wzrostu dzieci.

Wartościowe składniki mleka modyfikowanego HiPP BIO COMBIOTIK®

W mleku modyfikowanym HiPP BIO COMBIOTIK® znajdziemy m.in. unikalne połączenie prebiotycznych galaktooligosacharydów (GOS) z laktozy i probiotycznych kultur bakterii L. fermentum, łatwoprzyswajalne foliany, kwasy tłuszczowe LC PUFA oraz odpowiednio niską ilość białka dostosowaną do potrzeb organizmu dziecka.

Unikalne połączenie prebiotyków i probiotyków
 

  • Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Synbiotyczna kompozycja mleka matki zawiera unikalne połączenie prebiotyków i probiotyków i sprzyja korzystnemu rozwojowi mikrobioty jelitowej. 1-6 Dzięki temu u dzieci karmionych piersią występuje mniej infekcji niż u dzieci karmionych standardowym mlekiem modyfikowanym.
  • Synbiotyczne preparaty mleka modyfikowanego - HiPP BIO COMBIOTIK® dostępne dla niemowląt, które z różnych przyczyn nie mogą być karmione piersią, zawierają synbiotyczne połączenie prebiotycznych galaktooligosacharydów (GOS) uzyskanych z ekologicznej laktozy i probiotycznych kultur bakterii L. fermentum CECT5716, które pierwotnie zostały wyizolowane z mleka kobiecego.
Infografika przedstawiająca składniki mleka modyfikowanego HiPP BIO Combiotik® - PRAEBIOTIK® oraz PROBIOTIK®

Metafolin® (5-MTHF) – aktywna biologicznie forma folianów

  • Aktywna biologicznie forma folianów
  • 5-MTHF to naturalna forma folianów obecnych w mleku matki 7
  • Bezpieczne w mleku dla niemowląt 8

*Metafolin® jest zarejestrowanym znakiem towarowym firmy Merck KGaA, Darmstadt, Niemcy. HiPP BIO COMBIOTIK® jest jedynym mlekiem modyfikowanym zawierającym Metafolin®.

Więcej informacji na temat Metafolin® znajdziesz w artykule Metafolin® – najbardziej zaawansowana forma folianów
Zapraszamy również do zapoznania się z wynikami badań nad mlekiem modyfikowanym z Metafolin®: Bezpieczeństwo i przydatność Metafolin® w mleku modyfikowanym dla niemowląt – badanie kliniczne

Niska zawartość białka – odpowiednio dostosowana do potrzeb fizjologicznych 9

  • Badania naukowe wykazały, że wysokie spożycie białka u niemowląt zwiększa ryzyko otyłości w późniejszym okresie życia. Dlatego eksperci zalecają promowanie karmienia piersią i obniżenie zawartości białka w preparatach do żywienia niemowląt.
  • Mleko modyfikowane HiPP zawiera < 2 g białka/100 kcal 9.
  • Odpowiedni stosunek białek serwatkowych do kazeiny.

Zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. „Co jest ważne w profilaktyce otyłości od najmłodszych lat życia?”

Wykład wygłoszono podczas II Konferencji Naukowej w gospodarstwie ekologicznym HiPP na Warmii. O tym, które czynniki środowiskowe mają wpływ na ryzyko otyłości, o wynikach wielu badań dotyczących otyłości i wpływu nadmiernej masy ciała na zdrowie człowieka opowiada gastroenterolog dziecięcy prof. dr hab. n. med. Piotr Socha. Omówił w nim następujące zagadnienia:

  • Dlaczego powinniśmy zwrócić uwagę na problem otyłości u dzieci w Polsce?
  • Na czym polega skuteczne rozpoznawanie problemu otyłości?
  • Na co zwrócić uwagę w profilaktyce otyłości i programowaniu metabolicznym?
  • Jaki jest wpływ białka na tkankę tłuszczową?
  • Co wiemy z badań dotyczących zwyczajów żywieniowych w dzieciństwie?
  • Dlaczego należy pamiętać o wytycznych dotyczących żywienia niemowląt i dzieci?
  • Dlaczego ważna jest aktywność fizyczna?
  • Co łączy mikrobiom z otyłością?
  • Dlaczego otyłość jest niebezpieczna dla zdrowia?

Wartościowe kwasy tłuszczowe LC PUFA – dla rozwoju mózgu, komórek nerwowych i wzroku

Mleko HiPP BIO COMBIOTIK® zawiera długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym DHA), które wspomagają rozwój mózgu, komórek nerwowych i wzroku 10.

Laktoza – jedyne źródło węglowodanów dla niemowląt

  • Jedyne źródło węglowodanów
  • Niektóre mleka dla niemowląt (innych producentów) mogą dodatkowo zawierać inne węglowodany takie jak np. maltodekstryna.

Dowiedz się więcej o roli GOS w żywieniu niemowląt.

Jakość HiPP BIO – wyższa niż wymagana przepisami prawa 

  • HiPP jest jedynym producentem mleka, z 30-to letnim doświadczeniem w produkcji ekologicznego mleka dla niemowląt.
  • Jakość HiPP BIO oznacza znacznie surowsze normy jakościowe niż wymaga tego prawo.
  • Bez inżynierii genetycznej - ekologiczna żywność HiPP dla niemowląt nie zawiera genetycznie modyfikowanych składników.
Unijne logo rolnictwa ekologicznego

Unijne logo rolnictwa ekologicznego

znak jakości HiPP BIO

Na etykietach produktów HiPP znajduje się także znak HiPP BIO

Mleko mamy – złoty standard żywienia niemowląt

  • Skład mleka mamy jest idealnie dopasowany do potrzeb niemowląt. 11
  • Dostarcza wszystkich, ważnych dla zdrowego rozwoju składników odżywczych.
  • Zapewnia niemowlętom najlepszą ochronę 1-6, 10-12: wzmacnia mechanizmy obronne organizmu, chroni przed infekcjami żołądkowo - jelitowymi, zmniejsza ryzyko chorób w późniejszym okresie życia, m.in. otyłości, alergii.
  • Wspiera układ trawienny dziecka.
  • Jest dobrze tolerowane.

Mleko mamy zawiera wszystko, czego niemowlę potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Chociaż należy zwrócić uwagę na konieczność suplementacji witamin D i K.

Zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. „Składniki mleka matki”, wygłoszonego podczas I Konferencji Naukowej w gospodarstwie ekologicznym HiPP na Warmii.

Specjalistka neonatologii prof. dr hab. n. med. Barbara Królak-Olejnik, zajmująca się naukowo m.in. zmiennością składu mleka kobiecego w zależności od perinatalnych matczynych czynników ryzyka, omówiła zagadnienia:

  • Dlaczego mleko matki ma tak wyjątkowo unikalny skład?
  • Zawartość czynników przeciwinfekcyjnych w siarze matek wcześniaków vs. matek dzieci urodzonych o czasie
  • Jakie mikroorganizmy zidentyfikowano w mleku matki?
  • Jaki jest wpływ mikroflory jelitowej matki na skład mikroflory mleka?
  • Zmienność flory bakteryjnej mleka w zależności od sposobu zakończenia ciąży, okresu laktacji i masy ciała matki
  • Co wiadomo o HMO - niezwykle zróżnicowanej grupie ponad 200 oligosacharydów?

Jakie są różnice pomiędzy prebiotykami? Jakie prebiotyki występują w mleku HiPP?

W mleku HiPP obecne są prebiotyczne galaktooligosacharydy (GOS) pozyskane w laktozy. Są one węglowodanami odpornymi na działanie ludzkich enzymów trawiennych a zatem przechodzą w niezmienionej formie do dolnego odcinka przewodu pokarmowego, gdzie są metabolizowane przez pałeczki kwasu mlekowego i bifidobakterie. Dzięki temu GOS określane są mianem prebiotyków.

Prebiotyki stanowią pożywkę dla probiotyków. Zachęcamy do zapoznania się z badaniami na temat bakterii probiotycznych w mleku matki: Bakterie probiotyczne w mleku matki

Zapraszamy także do zapoznania się z badaniami dotyczącymi połączenia L.fermentum CECT5716 i GOS w mleku dla niemowląt HiPP

Korzyści zdrowotne dzięki zastosowaniu GOS w mleku dla niemowląt

Wsparcie rozwoju zdrowej mikrobioty jelitowej dziecka, co prowadzi do:
 

  • zdrowej mikrobioty zbliżonej składem do mikrobioty występującej u niemowląt karmionych piersią 13-17
  • zahamowania wzrostu patogenów w jelicie 13,14,17
  • obniżenia pH jelita 13, 14,16

Wsparcie niedojrzałego układu odpornościowego dziecka poprzez:
 

  • działanie przeciwzapalne wynikające z poprawy funkcji komórek odpornościowych 18,19
  • poprawę funkcji nabłonka w jelicie 20-24

Wsparcie organizmu dziecka w prawidłowym trawieniu, co prowadzi do:
 

  • częstszych stolców
  • bardziej miękkiej konsystencji stolca, podobnie jak u dzieci karmionych piersią 13-16, 25
  • zmniejsza występowanie kolki niemowlęcej 26

Wsparcie niedojrzałego układu pokarmowego dziecka, poprzez proces fermentacji w okrężnicy, który zwiększa produkcję SCFA

  • SCFA, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe obniżają pH w jelicie, co przyczynia 
    się do zwiększenia redukcji żelaza Fe(III) do Fe(II)
  • SCFA przyczyniają się do proliferacji komórek nabłonkowych jelita zwiększając 
    tym samym powierzchnię wchłaniania dla żelaza 27, 28

Bezpieczne – potwierdzone przez FDA (GRAS) 29

HiPP odrzuca stosowanie fruktooligosacharydów (FOS) ze względu na to, że są one pozyskiwane z roślin (głównie warzyw, takich jak cykoria lub cebula). Poza tym nie należą do składników obecnych w mleku mamy.

Zainteresował Cię ten artykuł? 

Zapraszamy do bezpłatnej rejestracji w celu uzyskania dostępu do dodatkowych materiałów tworzonych we współpracy ze specjalistami. 

Zarejestruj się >

1. Kunz C et al. Annu Rev Nutr. 2000; 20:699–722 
2. Gibson CR, Roberfroid MB. J Nutr 1995; 125(6):1401–1412 
3. Martin R et al. J Pediatr 2003; 143(6):754–758 
4. Martin R et al. J Hum Lact 2005; 21(1):8–17 
5. Gueimonde M et al. Neonatol 2007; 92(1):64–66 
6. Heikkilä MP, Saris PE). J Appl Microbiol 2003; 95(3):471–478 
7. Page R. et al. Am J Clin Nutr. 2017 May; 105 (5): 1101-110 
8. Troesch B. et al. PLoS ONE 2019; 14 (8): e0216790 
9. Koletzko B et al. Am J Clin Nutr 2009, 89(6):1836–1845 
10. Koletzko B et al AJCN 2020; 111: 10–16 
11. Prell C, Koletzko B. Dtsch Arztebl lnt 2016; 113(25):435–444 
12. Koletzko B et al AJCN 2020; 111: 10–16 
13. Ben XM et al. Chinese Medical Journal 2004; 117(6): 927–931.; 
14. Ben XM et al. World J Gastroenterol 2008; 14(42): 6564–6568.; 
15. Fanaro S et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009; 48: 82–88.; 
16. Sierra C et al. Eur J Nutr 2015; 54(1): 89–99.; 
17. Giovannini M et al. J Am Coll Nutr 2014; 33(5): 385–393.; 
18. Bermudez Brito M et al. Mol Nutr Food Res 2015; 59(4): 698–710.; 
19. Akkerman R et al. Food Funct 2022; 13(12): 6510–6521.; 
20. Akbari P et al. J Nutr. 2015; 145(7): 1604–1613.; 
21. Akbari P et al. Eur J Nutr 2017; 56: 1919–1930.; 
22. Perdijk O et al. Front Immunol 2019; 10: 94.; 
23. Cheng L et al. Mol Nutr Food Res. 2020; 64(5).; 
24. Bhatia, S et al. Molecular Nutrition and Food Research 2014; 59: 1–20.; 
25. Ashley C et al. Nutrition Journal 2012; 11: 38.; 
26. Giovannini M et al. J Am Coll Nutr 2014; 33(5): 385–393.; 
27. Zakrzewska Z et al. Microorganisms. 2022; 10(7): 1330.; 
28. Paganini et al. Am J Clin Nutr 2017; 106: 1020–1031. 
29. FDA. 2008; GRAS Notices GRN No. 236.

Obejrzyj ciekawy film
1