

Skład mleka modyfikowanego dla niemowląt HiPP. Dlaczego mleko HiPP BIO COMBIOTIK® jest tak wyjątkowe?
Zapraszamy do zapoznania się z wyjątkowymi właściwościami mleka HiPP BIO COMBIOTIK®. Dzięki unikalnemu połączeniu składników, takich jak prebiotyki, probiotyki oraz Metafolin®, produkt ten wspiera zdrowy rozwój niemowląt. Wyjątkowa formuła dostosowana jest do potrzeb najmłodszych, oferując bezpieczne i wartościowe rozwiązanie dla rodziców, szukających najlepszej opcji żywieniowej dla swojego dziecka niekarmionego piersią. Informacje te zostały opracowane we współpracy z ekspertami, którzy na co dzień zajmują się żywieniem niemowląt oraz wspieraniem zdrowego wzrostu dzieci.
Spis treści
Wartościowe składniki mleka modyfikowanego HiPP BIO COMBIOTIK®
W mleku modyfikowanym HiPP BIO COMBIOTIK® znajdziemy m.in. unikalne połączenie prebiotycznych galaktooligosacharydów (GOS) z laktozy i probiotycznych kultur bakterii L. fermentum, łatwoprzyswajalne foliany, kwasy tłuszczowe LC PUFA oraz odpowiednio niską ilość białka dostosowaną do potrzeb organizmu dziecka.
Unikalne połączenie prebiotyków i probiotyków
- Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Synbiotyczna kompozycja mleka matki zawiera unikalne połączenie prebiotyków i probiotyków i sprzyja korzystnemu rozwojowi mikrobioty jelitowej. 1-6 Dzięki temu u dzieci karmionych piersią występuje mniej infekcji niż u dzieci karmionych standardowym mlekiem modyfikowanym.
- Synbiotyczne preparaty mleka modyfikowanego - HiPP BIO COMBIOTIK® dostępne dla niemowląt, które z różnych przyczyn nie mogą być karmione piersią, zawierają synbiotyczne połączenie prebiotycznych galaktooligosacharydów (GOS) uzyskanych z ekologicznej laktozy i probiotycznych kultur bakterii L. fermentum CECT5716, które pierwotnie zostały wyizolowane z mleka kobiecego.

Metafolin® (5-MTHF) – aktywna biologicznie forma folianów
- Aktywna biologicznie forma folianów
- 5-MTHF to naturalna forma folianów obecnych w mleku matki 7
- Bezpieczne w mleku dla niemowląt 8

*Metafolin® jest zarejestrowanym znakiem towarowym firmy Merck KGaA, Darmstadt, Niemcy. HiPP BIO COMBIOTIK® jest jedynym mlekiem modyfikowanym zawierającym Metafolin®.
Więcej informacji na temat Metafolin® znajdziesz w artykule Metafolin® – najbardziej zaawansowana forma folianów
Zapraszamy również do zapoznania się z wynikami badań nad mlekiem modyfikowanym z Metafolin®: Bezpieczeństwo i przydatność Metafolin® w mleku modyfikowanym dla niemowląt – badanie kliniczne
Niska zawartość białka – odpowiednio dostosowana do potrzeb fizjologicznych 9
- Badania naukowe wykazały, że wysokie spożycie białka u niemowląt zwiększa ryzyko otyłości w późniejszym okresie życia. Dlatego eksperci zalecają promowanie karmienia piersią i obniżenie zawartości białka w preparatach do żywienia niemowląt.
- Mleko modyfikowane HiPP zawiera < 2 g białka/100 kcal 9.
- Odpowiedni stosunek białek serwatkowych do kazeiny.

Zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. „Co jest ważne w profilaktyce otyłości od najmłodszych lat życia?”
Wykład wygłoszono podczas II Konferencji Naukowej w gospodarstwie ekologicznym HiPP na Warmii. O tym, które czynniki środowiskowe mają wpływ na ryzyko otyłości, o wynikach wielu badań dotyczących otyłości i wpływu nadmiernej masy ciała na zdrowie człowieka opowiada gastroenterolog dziecięcy prof. dr hab. n. med. Piotr Socha. Omówił w nim następujące zagadnienia:
- Dlaczego powinniśmy zwrócić uwagę na problem otyłości u dzieci w Polsce?
- Na czym polega skuteczne rozpoznawanie problemu otyłości?
- Na co zwrócić uwagę w profilaktyce otyłości i programowaniu metabolicznym?
- Jaki jest wpływ białka na tkankę tłuszczową?
- Co wiemy z badań dotyczących zwyczajów żywieniowych w dzieciństwie?
- Dlaczego należy pamiętać o wytycznych dotyczących żywienia niemowląt i dzieci?
- Dlaczego ważna jest aktywność fizyczna?
- Co łączy mikrobiom z otyłością?
- Dlaczego otyłość jest niebezpieczna dla zdrowia?
Wartościowe kwasy tłuszczowe LC PUFA – dla rozwoju mózgu, komórek nerwowych i wzroku
Mleko HiPP BIO COMBIOTIK® zawiera długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym DHA), które wspomagają rozwój mózgu, komórek nerwowych i wzroku 10.
Laktoza – jedyne źródło węglowodanów dla niemowląt
- Jedyne źródło węglowodanów
- Niektóre mleka dla niemowląt (innych producentów) mogą dodatkowo zawierać inne węglowodany takie jak np. maltodekstryna.
Jakość HiPP BIO – wyższa niż wymagana przepisami prawa
- HiPP jest jedynym producentem mleka, z 30-to letnim doświadczeniem w produkcji ekologicznego mleka dla niemowląt.
- Jakość HiPP BIO oznacza znacznie surowsze normy jakościowe niż wymaga tego prawo.
- Bez inżynierii genetycznej - ekologiczna żywność HiPP dla niemowląt nie zawiera genetycznie modyfikowanych składników.

Unijne logo rolnictwa ekologicznego

Na etykietach produktów HiPP znajduje się także znak HiPP BIO
Więcej o standardach jakości przeczytasz tutaj: Ekologiczne produkty HiPP w jakości BIO. Co oznacza liść i znak HiPP BIO na etykietach produktów HiPP?
Mleko mamy – złoty standard żywienia niemowląt
- Skład mleka mamy jest idealnie dopasowany do potrzeb niemowląt. 11
- Dostarcza wszystkich, ważnych dla zdrowego rozwoju składników odżywczych.
- Zapewnia niemowlętom najlepszą ochronę 1-6, 10-12: wzmacnia mechanizmy obronne organizmu, chroni przed infekcjami żołądkowo - jelitowymi, zmniejsza ryzyko chorób w późniejszym okresie życia, m.in. otyłości, alergii.
- Wspiera układ trawienny dziecka.
- Jest dobrze tolerowane.

Mleko mamy zawiera wszystko, czego niemowlę potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Chociaż należy zwrócić uwagę na konieczność suplementacji witamin D i K.
Zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. „Składniki mleka matki”, wygłoszonego podczas I Konferencji Naukowej w gospodarstwie ekologicznym HiPP na Warmii.
Specjalistka neonatologii prof. dr hab. n. med. Barbara Królak-Olejnik, zajmująca się naukowo m.in. zmiennością składu mleka kobiecego w zależności od perinatalnych matczynych czynników ryzyka, omówiła zagadnienia:
- Dlaczego mleko matki ma tak wyjątkowo unikalny skład?
- Zawartość czynników przeciwinfekcyjnych w siarze matek wcześniaków vs. matek dzieci urodzonych o czasie
- Jakie mikroorganizmy zidentyfikowano w mleku matki?
- Jaki jest wpływ mikroflory jelitowej matki na skład mikroflory mleka?
- Zmienność flory bakteryjnej mleka w zależności od sposobu zakończenia ciąży, okresu laktacji i masy ciała matki
- Co wiadomo o HMO - niezwykle zróżnicowanej grupie ponad 200 oligosacharydów?
Jakie są różnice pomiędzy prebiotykami? Jakie prebiotyki występują w mleku HiPP?
W mleku HiPP obecne są prebiotyczne galaktooligosacharydy (GOS) pozyskane w laktozy. Są one węglowodanami odpornymi na działanie ludzkich enzymów trawiennych a zatem przechodzą w niezmienionej formie do dolnego odcinka przewodu pokarmowego, gdzie są metabolizowane przez pałeczki kwasu mlekowego i bifidobakterie. Dzięki temu GOS określane są mianem prebiotyków.
Prebiotyki stanowią pożywkę dla probiotyków. Zachęcamy do zapoznania się z badaniami na temat bakterii probiotycznych w mleku matki: Bakterie probiotyczne w mleku matki
Korzyści zdrowotne dzięki zastosowaniu GOS w mleku dla niemowląt

Wsparcie rozwoju zdrowej mikrobioty jelitowej dziecka, co prowadzi do:
- zdrowej mikrobioty zbliżonej składem do mikrobioty występującej u niemowląt karmionych piersią 13-17
- zahamowania wzrostu patogenów w jelicie 13,14,17
- obniżenia pH jelita 13, 14,16

Wsparcie niedojrzałego układu odpornościowego dziecka poprzez:
- działanie przeciwzapalne wynikające z poprawy funkcji komórek odpornościowych 18,19
- poprawę funkcji nabłonka w jelicie 20-24

Wsparcie organizmu dziecka w prawidłowym trawieniu, co prowadzi do:
- częstszych stolców
- bardziej miękkiej konsystencji stolca, podobnie jak u dzieci karmionych piersią 13-16, 25
- zmniejsza występowanie kolki niemowlęcej 26

Wsparcie niedojrzałego układu pokarmowego dziecka, poprzez proces fermentacji w okrężnicy, który zwiększa produkcję SCFA
- SCFA, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe obniżają pH w jelicie, co przyczynia
się do zwiększenia redukcji żelaza Fe(III) do Fe(II) - SCFA przyczyniają się do proliferacji komórek nabłonkowych jelita zwiększając
tym samym powierzchnię wchłaniania dla żelaza 27, 28

Bezpieczne – potwierdzone przez FDA (GRAS) 29
HiPP odrzuca stosowanie fruktooligosacharydów (FOS) ze względu na to, że są one pozyskiwane z roślin (głównie warzyw, takich jak cykoria lub cebula). Poza tym nie należą do składników obecnych w mleku mamy.
Zainteresował Cię ten artykuł?
Zapraszamy do bezpłatnej rejestracji w celu uzyskania dostępu do dodatkowych materiałów tworzonych we współpracy ze specjalistami.
Czytaj także:
Mleko modyfikowane w pierwszym roku życia. Co warto wiedzieć na temat mleka dla niemowląt karmionych butelką?
Rozporządzenie UE w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt
Wpływ cięcia cesarskiego na zdrowie dzieci. Czy żywienie pokarmem synbiotycznym może przynieść korzyści?
1. Kunz C et al. Annu Rev Nutr. 2000; 20:699–722
2. Gibson CR, Roberfroid MB. J Nutr 1995; 125(6):1401–1412
3. Martin R et al. J Pediatr 2003; 143(6):754–758
4. Martin R et al. J Hum Lact 2005; 21(1):8–17
5. Gueimonde M et al. Neonatol 2007; 92(1):64–66
6. Heikkilä MP, Saris PE). J Appl Microbiol 2003; 95(3):471–478
7. Page R. et al. Am J Clin Nutr. 2017 May; 105 (5): 1101-110
8. Troesch B. et al. PLoS ONE 2019; 14 (8): e0216790
9. Koletzko B et al. Am J Clin Nutr 2009, 89(6):1836–1845
10. Koletzko B et al AJCN 2020; 111: 10–16
11. Prell C, Koletzko B. Dtsch Arztebl lnt 2016; 113(25):435–444
12. Koletzko B et al AJCN 2020; 111: 10–16
13. Ben XM et al. Chinese Medical Journal 2004; 117(6): 927–931.;
14. Ben XM et al. World J Gastroenterol 2008; 14(42): 6564–6568.;
15. Fanaro S et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009; 48: 82–88.;
16. Sierra C et al. Eur J Nutr 2015; 54(1): 89–99.;
17. Giovannini M et al. J Am Coll Nutr 2014; 33(5): 385–393.;
18. Bermudez Brito M et al. Mol Nutr Food Res 2015; 59(4): 698–710.;
19. Akkerman R et al. Food Funct 2022; 13(12): 6510–6521.;
20. Akbari P et al. J Nutr. 2015; 145(7): 1604–1613.;
21. Akbari P et al. Eur J Nutr 2017; 56: 1919–1930.;
22. Perdijk O et al. Front Immunol 2019; 10: 94.;
23. Cheng L et al. Mol Nutr Food Res. 2020; 64(5).;
24. Bhatia, S et al. Molecular Nutrition and Food Research 2014; 59: 1–20.;
25. Ashley C et al. Nutrition Journal 2012; 11: 38.;
26. Giovannini M et al. J Am Coll Nutr 2014; 33(5): 385–393.;
27. Zakrzewska Z et al. Microorganisms. 2022; 10(7): 1330.;
28. Paganini et al. Am J Clin Nutr 2017; 106: 1020–1031.
29. FDA. 2008; GRAS Notices GRN No. 236.