

Mleko HiPP BIO COMBIOTIK® i jego cenne składniki – unikalne połączenie naturalnie występujące w mleku mamy
Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi cennych składników zawartych w mleku HiPP BIO COMBIOTIK®, które zostały opracowane na wzór mleka matki. W artykule znajdą Państwo szczegółowe informacje na temat prebiotyków, probiotyków oraz cennych składników odżywczych, takich jak kwas palmitynowy, kwasy tłuszczowe LC PUFA (DHA i ARA) oraz Metafolin®, które wspierają zdrowy rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu dziecka. Materiały te powstały we współpracy z ekspertami w dziedzinie żywienia niemowląt i opierają się na wieloletnich badaniach nad składem mleka matki, aby zapewnić niemowlętom to, co najlepsze już od pierwszych miesięcy życia. Najlepszym pokarmem dla niemowląt jest mleko matki.
Spis treści
Prebiotyczne galaktooligosacharydy (GOS) – sprawdzony składnik dla zdrowej mikrobioty jelitowej
Limosilactobacillus fermentum CECT5716 – naturalny probiotyk pierwotnie pozyskany z mleka matki
Bezpieczeństwo i skuteczność mleka HiPP BIO COMBIOTIK® z GOS i L. fermentum CECT5716 a badania naukowe
Metafolin® - najbardziej zaawanasowana forma folianów
Cenne składniki odżywcze w mleku HiPP BIO COMBIOTIK®
Dlaczego warto wybrać mleko HiPP BIO COMBIOTIK®?
Mleko dla niemowląt HiPP BIO COMBIOTIK® z synbiotycznym połączeniem L. fermentum CECT5716 i galaktooligosacharydami (GOS)
HiPP BIO COMBIOTIK® dostarcza wysokiej jakości składników odżywczych (mikro- i makroelementów) w ilościach dopasowanych do potrzeb niemowląt i małych dzieci.
Opierając się na wynikach badań nad składem mleka matki, które prowadzimy od 60 lat, opracowaliśmy skład mleka dla niemowląt HiPP BIO COMBIOTIK® z synbiotycznym połączeniem L. fermentum CECT5716 i galaktooligosacharydami (GOS).
Zachęcamy Państwa do obejrzenia filmu o mleku HiPP BIO COMBIOTIK®:
Prebiotyczne galaktooligosacharydy (GOS) – sprawdzony składnik dla zdrowej mikrobioty jelitowej
Prebiotyki odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowej mikrobioty jelitowej, wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego u niemowląt. Jednymi z najlepiej przebadanych i skutecznych prebiotyków są galaktooligosacharydy (GOS), które stanowią ważny element formuły HiPP BIO COMBIOTIK®.
Co warto wiedzieć o GOS w mleku dla niemowląt HiPP BIO COMBIOTIK®?
- pozyskiwane z ekologicznej laktozy BIO
- bardziej zbliżone składem do HMO (oligosacharydów mleka matki) od oligosacharydów pochodzenia roślinnego (np. FOS)
- bezpieczeństwo stosowania potwierdzone przez FDA (GRAS) 1
- bezpieczeństwo stosowania w mleku początkowym i następnym potwierdzone w badaniach klinicznych 2,3,4

Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania GOS
Wzbogacenie mleka dla niemowląt HiPP BIO COMBIOTIK® niesie za sobą szereg korzyści:
Wsparcie rozwoju zdrowej mikrobioty jelitowej dziecka, co prowadzi do:
- zdrowej mikrobioty zbliżonej składem do mikrobioty występującej u niemowląt karmionych piersią 2-6
- zahamowania wzrostu patogenów w jelicie 2,3,6
- obniżenia pH jelita 2,3,5
Wsparcie niedojrzałego układu odpornościowego dziecka poprzez:
- działanie przeciwzapalne wynikające z poprawy funkcji komórek odpornościowych 7,8
- poprawę funkcji nabłonka w jelicie 9-13
Wsparcie organizmu dziecka w prawidłowym trawieniu, co prowadzi do:
- częstszych stolców
- bardziej miękkiej konsystencji stolca, podobnie jak u dzieci karmionych piersią 2,3,4,5,14
- zmniejsza występowanie kolki niemowlęcej 15
Wsparcie niedojrzałego układu pokarmowego dziecka, poprzez proces fermentacji w okrężnicy, który zwiększa produkcję SCFA:
- SCFA, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe obniżają pH w jelicie, co przyczynia się do zwiększenia redukcji żelaza Fe(III) do Fe(II)
- SCFA przyczyniają się do proliferacji komórek nabłonkowych jelita zwiększając tym samym powierzchnię wchłaniania dla żelaza 16,17

O badaniach na temat bakterii probiotycznych w mleku matki dowiesz się w artykule: Badania składu mleka matki pod kątem występowania bakterii probiotycznych
Limosilactobacillus fermentum CECT5716 – naturalny probiotyk pierwotnie pozyskany z mleka matki
Limosilactobacillus fermentum CECT5716 to unikalny szczep probiotyczny, który odgrywa istotną rolę w kształtowaniu zdrowej mikrobioty jelitowej. Wyizolowany z kobiecego mleka i niepoddany modyfikacjom.
Co warto wiedzieć o szczepie probiotycznym Limosilactobacillus fermentum CECT5716?
- probiotyczny szczep pierwotnie wyizolowany z kobiecego mleka, nie poddany modyfikacji
- jedna z pierwszych kultur bakterii kolonizujących jelita 18
- wsparcie zdrowej mikrobioty jelitowej 19
- bezpieczeństwo stosowania potwierdzone przez EFSA (QPS) i FDA (GRAS) 20,21

Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania probiotyku L. fermentum CECT5716
Korzyści zdrowotne z zastosowania L. fermentum CECT5716 w mleku dla niemowląt HiPP BIO COMBIOTIK® mogą wynikać z potencjału probiotycznego oraz działania ochronnego na organizm dziecka. Oto one:
Korzyści zdrowotne wynikające z potencjału probiotycznego 22
- produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA)
- wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej
- eliminacja patogenów
- wsparcie syntezy witamin (foliany, B2, B6)
- zwiększenie wchłaniania żelaza
- zwiększenie liczebności Bifidobacterium
- zwiększenie produkcji śluzu
- wzrost szczelności bariery jelitowej

Korzyści zdrowotne wynikające z działania ochronnego na organizm dziecka 23
- o 48% mniej infekcji żołądkowo-jelitowych u niemowląt spożywających preparat zawierający L. fermentum CECT5716 w porównaniu do grupy niemowląt z grupy kontrolnej, które otrzymywały preparat bez tego szczepu probiotycznego

Wykład został wygłoszony podczas I Konferencji Naukowej w gospodarstwie ekologicznym HiPP na Warmii przez specjalistkę neonatologii prof. dr hab. n. med. Barbarę Królak-Olejnik, zajmującą się naukowo m.in. zmiennością składu mleka kobiecego w zależności od perinatalnych matczynych czynników ryzyka.
Z wykładu można dowiedzieć się m.in. dlaczego mleko matki stanowi złoty standard żywienia wszystkich niemowląt (zdrowych, urodzonych przed terminem i o czasie).
Szczegółowe zagadnienia:
- Dlaczego mleko matki ma tak wyjątkowo unikalny skład?
- Zawartość czynników przeciwinfekcyjnych w siarze matek wcześniaków vs. matek dzieci urodzonych o czasie
- Jakie mikroorganizmy zidentyfikowano w mleku matki?
- Jaki jest wpływ mikroflory jelitowej matki na skład mikroflory mleka?
- Zmienność flory bakteryjnej mleka w zależności od sposobu zakończenia ciąży, okresu laktacji i masy ciała matki
Co wiadomo o HMO - niezwykle zróżnicowanej grupie ponad 200 oligosacharydów?
Bezpieczeństwo i skuteczność mleka HiPP BIO COMBIOTIK® z GOS i L. fermentum CECT5716 a badania naukowe
Badania naukowe potwierdzają bezpieczeństwo oraz istotnie mniejszą ilość infekcji u niemowląt spożywających synbiotyczny preparat HiPP BIO COMBIOTIK®. Badania kliniczne dowodzą:
- Zwiększona liczba korzystnych bakterii w jelitach 19, 24
- Bezpieczne i dobrze tolerowane – potwierdzone długoterminowo 25
- Istotnie mniej infekcji układu oddechowego 19 – o 26% oraz dolnych dróg oddechowych 26 – o 23%
- Istotnie mniej biegunek – o 46% 19, o 71% 24






Metafolin® - najbardziej zaawanasowana forma folianów
Foliany odgrywają kluczową rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego i komórek organizmu dziecka. Metafolin® to aktywna biologicznie forma folianów, dzięki czemu jest bezpośrednio dostępna i łatwo przyswajalna przez organizm niemowlęcia.


- aktywna biologicznie forma folianów, bezpośrednio dostępna dla organizmu
- naturalna forma folianów (5-MTHF) obecna w organizmie m.in. w mleku matki 27
- bezpieczne w mleku dla niemowląt – potwierdzone przez EFSA 28
Cenne składniki odżywcze w mleku HiPP BIO COMBIOTIK®
Poza galaktooligosacharydami (GOS), L. fermentum CECT5716 i Metafolin®, w mleku HiPP BIO COMBIOTIK® znajduje się wiele innych cennych składników, takich jak m.in.: kwas palmitynowy, kwasy tłuszczowe LC-PUFA i białko. Co warto o nich wiedzieć? Jakie korzyści dla zdrowia i rozwoju niemowląt niosą za sobą powyższe składniki mleka dla niemowląt HiPP BIO COMBIOTIK®?
Kwas palmitynowy
– ważny dla zachowania korzystnego profilu kwasów tłuszczowych
- dominujący kwas tłuszczowy w mleku matki, niezbędny dla zapewnienia prawidłowego rozwoju dziecka.
- ważny dla dobrej tolerancji mleka 29
- mniej wodniste i bardziej żółte stolce (podobnie jak u dzieci karmionych piersią)
- stosowanie zrównoważonego, ekologicznego oleju palmowego HiPP, szczególnie bogatego w kwas palmitynowy dzięki odpowiednim procesom technologicznym HiPP jak np. oczyszczanie w niskich temperaturach przez dłuższy okres czasu, w połączeniu z innymi ekologicznymi olejami (rzepakowego i słonecznikowego) pozwala na uzyskanie profilu kwasów tłuszczowych, który jest jak najbardziej zbliżony do składu mleka matki
Kwasy tłuszczowe LC PUFA
– wspierają rozwój mózgu, komórek nerwowych i wzroku
- Zgodnie z nową dyrektywą UE dotyczącą preparatów do początkowego żywienia niemowląt i dalszego żywienia niemowląt, dodanie DHA jest obecnie wymogiem prawnym. Jednak wszystkie preparaty dla niemowląt HiPP zawierają już cenne długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (DHA i ARA), dzięki czemu w istotny sposób przyczyniają się do prawidłowego rozwoju mózgu, układu nerwowego i wzroku.
Optymalna zawartość białka
– dostosowana do potrzeb niemowląt
- Odpowiednio niska zawartość białka: < 2,0 g/100 kcal, dopasowana do potrzeb fizjologicznych 30, zgodnie z zaleceniami ekspertów, uzyskana z wysokiej jakości mleka i serwatki BIO.
Dlaczego warto wybrać mleko HiPP BIO COMBIOTIK®?
Dzięki unikalnemu połączeniu prebiotyków GOS, probiotyku Limosilactobacillus fermentum CECT5716 oraz Metafolin® mleko HiPP BIO COMBIOTIK® wspiera prawidłowy rozwój układu odpornościowego niemowląt. Optymalnie dostosowana zawartość białka i obecność cennych kwasów tłuszczowych LC PUFA, takich jak DHA, ARA i ALA , przyczyniają się do prawidłowego rozwoju mózgu, komórek nerwowych oraz wzroku. Wszystko to sprawia, że HiPP BIO COMBIOTIK® zapewnia dzieciom to, czego potrzebują w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju.
HiPP BIO COMBIOTIK® dostarcza wysokiej jakości składników odżywczych (mikro- i makroelementów) w ilościach dopasowanych do potrzeb niemowląt i małych dzieci.

Zainteresował Cię ten artykuł?
Zapraszamy do bezpłatnej rejestracji w celu uzyskania dostępu do dodatkowych materiałów tworzonych we współpracy ze specjalistami.
Czytaj także:
Mleko modyfikowane w pierwszym roku życia. Co warto wiedzieć na temat mleka dla niemowląt karmionych butelką?
Kształtowanie profilu mikrobioty jelitowej we wczesnym okresie życia w zależności od stosowanych preparatów synbiotycznych – nowe badanie HiPP (GOLF III)
Skład mleka modyfikowanego dla niemowląt HiPP. Dlaczego mleko HiPP BIO COMBIOTIK® jest tak wyjątkowe?
Źródła:
1 FDA. 2008; GRAS Notices GRN No. 236.;
2 Ben XM et al. Chinese Medical Journal 2004; 117(6): 927–931.;
3 Ben XM et al. World J Gastroenterol 2008; 14(42): 6564–6568.;
4 Fanaro S et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009; 48: 82–88.;
5 Sierra C et al. Eur J Nutr 2015; 54(1): 89–99.;
6 Giovannini M et al. J Am Coll Nutr 2014; 33(5): 385–393.;
7 Bermudez Brito M et al. Mol Nutr Food Res 2015; 59(4): 698–710.;
8 Akkerman R et al. Food Funct 2022; 13(12): 6510–6521.;
9 Akbari P et al. J Nutr. 2015; 145(7): 1604–1613.;
10 Akbari P et al. Eur J Nutr 2017; 56: 1919–1930.;
11 Perdijk O et al. Front Immunol 2019; 10: 94.;
12 Cheng L et al. Mol Nutr Food Res. 2020; 64(5).;
13 Bhatia, S et al. Molecular Nutrition and Food Research 2014; 59: 1–20.;
14 Ashley C et al. Nutrition Journal 2012; 11: 38.;
15 Giovannini M et al. J Am Coll Nutr 2014; 33(5): 385–393.;
16 Zakrzewska Z et al. Microorganisms. 2022; 10(7): 1330.;
17 Paganini et al. Am J Clin Nutr 2017; 106: 1020–1031.
18 Blaut M & Loh C in: Bischoff SC: Probiotika, Präbiotika und Synbiotika; Thieme 2009; 2–23.
19 Maldonado J et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012; 54(1): 55–61.
20 EFSA: The EFSA-Journal 2007; 587: 1–16.
21 FDA. 2015; GRAS Notices GRN No. 531.
22 Ozen M et al. Nutrients. 2023; 15(9): 2207.
23 Pastor-Villaescusa B et al. Microorganisms 2021; 9: 1412.
24 Gil-Campos M et al. Pharmacol Res 2012; 65(2):231–238
25 Maldonado-Lobon JA et al. Pharmacol Res 2015; 95–96:12–19
26 Piloquet et al. Am J Clin Nutr 2024; 119 (5): 1259-1269
27. Hiraoka M & Kagawa Y: Genetic polymorphisms and folate status. Congenital Anomalies 2017; 57, 142-149
28 Troesch B. et al. PLoS ONE 2019; 14 (8): e0216790
29 Lloyd B et al. Pediatrics 1999; 103(1):e7
30 Koletzko B et al. Am J Clin Nutr 2009, 89(6):1836–1845