Wspomaganie prawidłowego funkcjonowania bariery jelitowej w profilaktyce alergii.

Wykład przetłumaczony na język polski (tekst jest czytany przez lektora)

Drogi Użytkowniku portalu HiPP Expert,

Serdecznie zapraszamy Cię do obejrzenia wykładu, który został przedstawiony przez dr. Martę Calatayud specjalizującą się w badaniach dotyczących funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Wykład dotyczy badania, w którym sprawdzaliśmy zachowanie się układu pokarmowego (model in vitro) pod wpływem kontaktu z mlekiem modyfikowanym zawierającym białko o wysokim stopniu hydrolizy (eHF) z dodatkiem błonnika prebiotycznego GOS i bakterii L. fermentum CECT5716 vs. mleko nie zawierające dodatku bakterii L. fermentum CECT5716. Obserwowaliśmy  funkcjonowanie  bariery jelitowej.

Pod wpływem LPS – czynnika wywołującego stan zapalny oraz ekspozycji na eHF z dodatkiem L. fermentum CECT5716 zwiększyła się  produkcja śluzu i ekspresja mRNA dla MUC2, przywrócona została integralność bariery nabłonkowej, a także zwiększyło się wydzielanie regulatora TGF  w porównaniu z warunkami kontrolnymi. Generalnie, eHF miało  znaczący wpływ na funkcjonowanie bariery nabłonkowej i immunomodulację symulowanego nabłonka.
Wyniki badania pokazują, że mleko eHF (zawierające białko o wysokim stopniu hydrolizy) w połączeniu z GOS i  L. fermentum CECT5716  korzystnie wpływa na  przywracanie  homeostazy jelitowej i modulowanie prozapalnych odpowiedzi organizmu.


Wykładowca:

Dr. Marta Calatayud

Instytut Agrochemii i Technologii Żywności  (IATA-CSIC)
Narodowe Centrum Badawcze, Walencja, Hiszpania


Zapraszamy Cię do obejrzenia nagrania archiwalnego:

Drogi Użytkowniku,

aby mieć pewność, że tylko osoby z zawodów medycznych czytają nasze treści, prosimy o jednorazową rejestrację lub zalogowanie się jako już zarejestrowany gość.

Zaloguj się

Zarejestruj się bezpłatnie