Drogi Użytkowniku,
aby mieć pewność, że tylko osoby z zawodów medycznych czytają nasze treści, prosimy o jednorazową rejestrację lub zalogowanie się jako już zarejestrowany gość.
Drogi Użytkowniku portalu HiPP Expert,
Serdecznie zapraszamy Cię do obejrzenia wykładu, który został przedstawiony przez dr. Martę Calatayud specjalizującą się w badaniach dotyczących funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Wykład dotyczy badania, w którym sprawdzaliśmy zachowanie się układu pokarmowego (model in vitro) pod wpływem kontaktu z mlekiem modyfikowanym zawierającym białko o wysokim stopniu hydrolizy (eHF) z dodatkiem błonnika prebiotycznego GOS i bakterii L. fermentum CECT5716 vs. mleko nie zawierające dodatku bakterii L. fermentum CECT5716. Obserwowaliśmy funkcjonowanie bariery jelitowej.
Pod wpływem LPS – czynnika wywołującego stan zapalny oraz ekspozycji na eHF z dodatkiem L. fermentum CECT5716 zwiększyła się produkcja śluzu i ekspresja mRNA dla MUC2, przywrócona została integralność bariery nabłonkowej, a także zwiększyło się wydzielanie regulatora TGF w porównaniu z warunkami kontrolnymi. Generalnie, eHF miało znaczący wpływ na funkcjonowanie bariery nabłonkowej i immunomodulację symulowanego nabłonka.
Wyniki badania pokazują, że mleko eHF (zawierające białko o wysokim stopniu hydrolizy) w połączeniu z GOS i L. fermentum CECT5716 korzystnie wpływa na przywracanie homeostazy jelitowej i modulowanie prozapalnych odpowiedzi organizmu.
Wykładowca:
Dr. Marta Calatayud
Instytut Agrochemii i Technologii Żywności (IATA-CSIC)
Narodowe Centrum Badawcze, Walencja, Hiszpania
Zapraszamy Cię do obejrzenia nagrania archiwalnego:
aby mieć pewność, że tylko osoby z zawodów medycznych czytają nasze treści, prosimy o jednorazową rejestrację lub zalogowanie się jako już zarejestrowany gość.