Rozszerzanie diety i najczęstsze problemy w żywieniu dzieci przedwcześnie urodzonych
Drogi Użytkowniku portalu HiPP Expert,
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. „Rozszerzanie diety i najczęstsze problemy w żywieniu dzieci przedwcześnie urodzonych”, wygłoszonego podczas III Konferencji Naukowej w gospodarstwie ekologicznym HiPP na Warmii.
O tym wszystkim co należy wiedzieć planując dietę dziecka przedwcześnie narodzonego, m.in. zaleceniach EFSA dotyczących wprowadzania pokarmów stałych, jak postępować w przypadku różnych problemów związanych z karmieniem opowiedział specjalista pediatrii i neonatologii prof. dr hab. n. med. Przemko Kwinta.
Omawiane zagadnienia:
Co powinien uwzględniać plan żywienia dziecka przedwcześnie urodzonego?
Kiedy stosować wzmacniacz mleka kobiecego?
Jakie siatki centylowe stosować do oceny wzrastania wcześniaków?
Jakie są zalecenia EFSA dotyczące wprowadzania pokarmów stałych u wczesniaków?
Jaki jest schemat rozszerzania diety niemowląt zdrowych?
Jak postępować w przypadku GERD?
Jak postępować w przypadku zaparcia?
Wykładowca:
Prof. dr hab. n. med. Przemko Kwinta
Klinika Chorób Dzieci
Katedra Pediatrii
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
Doświadczenie zawodowe:
• Kierownik Kliniki Chorób Dzieci oraz Kierownik Katedry Pediatrii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
• Dziekan Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego, Członek Senatu UJ
• Konsultant wojewódzki ds. pediatrii w Małopolsce
• Aktywny członek European Society for Pediatric Research, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Polskiego Towarzystwa Neonatologicznego
• Członek Komisji Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk
• Redaktor i współredaktor 4 podręczników z zakresu pediatrii i neonatologii, w tym innowacyjnego, wielokrotnie nagradzanego, 3 tomowego podręcznika „Pediatria”
• Autor 54 rozdziałów w podręcznikach z zakresu pediatrii i neonatologii
• Autor i współautor ponad 180 indeksowanych artykułów naukowych dotyczących m.in. zagadnień związanych z czynnikami ryzyka bliskich i odległych powikłań wcześniactwa, żywienia noworodków, genomiki, proteomiki i metabolomiki w wybranych chorobach wieku dziecięcego.