Mleko kozie jako alternatywa dla mleka krowiego
Drogi Użytkowniku portalu HiPP Expert,
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. “Mleko kozie jako alternatywa dla mleka krowiego”, wygłoszonego podczas I Konferencji Naukowej w gospodarstwie ekologicznym HiPP na Warmii.
O tym w jaki sposób wykorzystać mleko kozie w produkcji mleka modyfikowanego dla niemowląt opowiedział specjalista neonatologii dr hab. n. med. Dariusz Gruszfeld, prof. IP CZD
Omawiane zagadnienia:
- Czym różni się mleko kozie od krowiego?
- Czy to dobrze że do produkcji modyfikowanego mleka dla niemowląt stosuje się mleko kozie z zachowanym „pierwotnym” stosunkiem białek serwatkowych do kazeiny 20:80?
- Profil aminokwasowy mleka koziego i krowiego w stosunku do mleka kobiecego.
- Czym różni się beta-kazeina A2 od beta-kazeiny A1?
Te i wiele innych zagadnień, poznasz w niniejszym wykładzie
Wykładowca:
dr hab. n. med. Dariusz Gruszfeld, profesor IP CZD
Klinika Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka
Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
Doświadczenie zawodowe:
- autor i współautor licznych publikacji w dziedzinie neonatologii, żywienia i programowania żywieniowego, a w szczególności wpływu wczesnej podaży białka na późniejsze efekty zdrowotne
- udział w międzynarodowych projektach badawczych, w tym EU Childhood Obesity Project (CHOP)
- współpraca z zespołem Prof. Berta Koletzko z Monachium, Niemcy jako koordynator polskiego zespołu w ramach projektu EarlyNutrition
- poszukiwanie biochemicznych markerów uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego u noworodków – współpraca z Prof. D Gazzolo z Genua, Włochy.
- Zainteresowania badawcze, m.in. żywienie niemowląt, programowanie metaboliczne I żywieniowe, intensywna terapia noworodka, monitorowanie i terapia bólu u noworodków i niemowląt