Mleko kozie jako alternatywa dla mleka krowiego

Drogi Użytkowniku portalu HiPP Expert,

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. “Mleko kozie jako alternatywa dla mleka krowiego”, wygłoszonego podczas I Konferencji Naukowej w gospodarstwie ekologicznym HiPP na Warmii.
O tym w jaki sposób wykorzystać mleko kozie w produkcji mleka modyfikowanego dla niemowląt opowiedział specjalista neonatologii  dr hab. n. med. Dariusz Gruszfeld, prof. IP CZD

Omawiane zagadnienia:

  • Czym różni się mleko kozie od krowiego?
  • Czy to dobrze że do produkcji modyfikowanego mleka dla niemowląt stosuje się mleko kozie z zachowanym „pierwotnym” stosunkiem białek serwatkowych do kazeiny 20:80?
  • Profil aminokwasowy mleka koziego i krowiego w stosunku do mleka kobiecego.
  • Czym różni się beta-kazeina A2 od beta-kazeiny A1?

Te i wiele innych zagadnień, poznasz w niniejszym wykładzie




Wykładowca:

dr hab. n. med. Dariusz Gruszfeld, profesor IP CZD

Klinika Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka
Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie

 

Doświadczenie zawodowe:

  • autor i współautor licznych publikacji w dziedzinie neonatologii, żywienia i programowania żywieniowego, a w szczególności wpływu wczesnej podaży białka na późniejsze efekty zdrowotne
  • udział w międzynarodowych projektach badawczych, w tym EU Childhood Obesity Project (CHOP)
  • współpraca z zespołem Prof. Berta Koletzko z Monachium, Niemcy jako koordynator polskiego zespołu w ramach projektu EarlyNutrition
  • poszukiwanie biochemicznych markerów uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego u noworodków – współpraca z Prof. D Gazzolo z Genua, Włochy.
  • Zainteresowania badawcze, m.in. żywienie niemowląt, programowanie metaboliczne I żywieniowe, intensywna terapia noworodka, monitorowanie i terapia bólu u noworodków i niemowląt